Voor dat extra steuntje, en soms een zetje, in de rug

Hooggevoeligheid

20% Van de mensen is gevoeliger dan anderen. Mensen met die eigenschap worden Hoog Sensitieve Personen (HSP's) genoemd. Wat betekent die hogere gevoeligheid? Ze nemen meer informatie op, ook informatie die voor anderen nauwelijks merkbaar is. HSP's zullen eerder doorhebben wat voor sfeer ergens hangt. Vaak hebben ze ook snel door dat iets niet klopt.

Handige eigenschappen. Maar... als je meer informatie doorkrijgt, moet je ook meer verwerken. En dat kan problemen geven. Het verwerken van informatie kost tijd en energie. Soms komen er zoveel gegevens tegelijk dat je daardoor overvoerd kunt raken. Je kent dat misschien wel: als het heel erg druk is, kun je minder hebben. HSP's bereiken de grens eerder dat het allemaal teveel wordt.

Niet zo gevoelig zijn, gewoon doorzetten, horen sensitieve mensen vaak. Als dat vaak tegen je is gezegd, ga je ook zo tegen jezelf praten. Wat betekent dat voor mensen die van nature gevoeliger zijn dan anderen?
Het eigen gevoel wantrouwen, is een reactie die je vaak tegenkomt. Je neemt verkeerde beslissingen omdat je niet naar het gevoel in je onderbuik luistert. Of je wilt niet toegeven dat je je eigenlijk niet lekker voelt. En dan krijg je het nog moeilijker: je voelt van alles en vindt ook nog eens dat je dat niet mag voelen!

Minder prikkels is het devies als je overprikkeld bent. Rustigere omgevingen opzoeken en de tijd nemen om tot rust te komen. Het betekent ook dat je jezelf rust moet gunnen. Omdat HSP's zoveel waarnemen zijn het zeer consciëntieuze mensen. Ze willen alles goed doen en hebben snel het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn. Ook dit soort gevoelens komen diep binnen en moeten verwerkt worden.

Niet alleen voor hooggevoelige mensen is het belangrijk om beter naar hun gevoel te leren luisteren.

Ben je benieuwd hoe gevoelig je bent? Doe deze test.

En met deze test meet je of je kind hoogsensitief is (Hoog Sensitief Kind = HSK)

Overgevoeligheid voor prikkels komt ook voor bij autisme. De AQ test meet of er sprake kan zijn van autisme.